viernes, 22 de enero de 2010

Història (1a part)

A la tardor de 1985 sorgí un corrent relacionat amb la ràio per part de diversos joves del barri de Pardinyes. La idea de portar a con camí un contacte radiofònic fou comunicada a l'Associació de Veïns per aquest grup i Orvepard va sintetitzar i coordinar totes les propostes.

Una vintena de joves van posar en marxa la primera experiència de ràdio a Pardinyes sota el lema "la ràdio en viu" i durant tot un cap de setmana. Els veïns van poder presenciar l'emissió en directe del programa de ràdio que era emesa a través d'una petita antena que era instal·lada en el Casal de Pardinyes i que l'havien deixat a l'Associació. També es va habilitar un petit estudi de forma provisional que després va ser aprofitat per un grup de quatre joves per continuar aquesta tasca alguns caps de setmana més.

Al gener de 1986, després de comprar algun material i construir un petit emissor, van començar les emissions més o menys periòdiques de ràdio a Pardinyes. El 22 de març de 1986 l'Assemble general de Veïns de Pardinyes va aprovar un petit pressupost per destinar-lo a la compra de material radiofònic, obtenint d'aquesta forma el recolzament d'Orvepard.

Les primeres emissions de Mitjana Ràdio Pardinyes van tenir un continut informatiu i Cultural sobre els més diversos temes d'interés al barri. Igualment es van realitzar diferents monogràfics sobre Mitjana, parc natural: el Recorrido, zona de futur urbanístic, història del barri i estudi urbanístic de Pardinyes.

Tota la infrastructura de l'emissora la van muntar els mateixos joves de Pardinyes en un petit espai del Casal que abans havia estat un lavabo. En aquestes petites dependències es van instal·lar, un emissor de 15 wats, un mesurador d'ones estacionàries, un walkman per intervius a l'exterior, dos micròfons, uns auriculars, una antena i alguns discos.

Aquest aparells a més es feien servir per a qualsevol esdeveniment o activitat de caire cultural que fes l'Associació de Veîns. Era una mena de servei portàtil de megafonia.

Els joves de Pardinyes van iniciar aquesta etapa radiofònia de forma totalmente voluntària, fins i tot ficant-hi diners per algunes despeses i es regien per uns estatuts de funcionament intern que regulaven tot el sistema organitzatiu.

A començament de 1989, l'equipo de 15 joves que regien l'emissora realitzaven programes des del divendres a les 19 hores fins els diumenges a les 21 hores, amb programes majoritàriament musicals amb informacions del barri i alguns espais monogràfics i magazins.

Els joves que formaven part de Mitjana Ràdio Pardinyes (com es va dir en un primer moment) van acceptar la invitació feta pel Consell de la Joventut de Lleida, per tal de ser-hi presents al Nadal 86 celebrat als Camps Elisis de Lleida, i on l'experiència radiofònica va tenir molt ressò. Per altra banda també es van començar els tràmits per adequar l'espai que s'ocupava al Casal del barri, de manera que finalmente al setembre de 1987 es van inaugurar definitivament els estudis de ràdio, un cop reconvertits els lavabos situats al segon pis del Casal. Va ser aleshores quan es van fixar tota una sèrie d'objectius de caire tècnic, com la instal·lació d'un telèfon i de l'estereogonia, per tal de millorar la tasca realitzada. Això va esdevenir realitat durant la commemoració del 2n aniversari de l'emissora al gener de 1988, on es van celebrar diferents actes entre els quals destacaà uina trobada de directors d'emissores de ràdio de Lleida i els diversos concursos realitzats entre els infants del barri.

Tanmateix, un cop realitzats alguns canvis a l'equip directiu, l'emissora va anar aglutinant gent jove de dins i de fora del barri fins convertir-se en un element distintiu i vitalitzador de Pardinyes.

Font: "Pardinyes, el barri darrera l'estació" Francisco Castillo i López

0 comentarios: